Urban Playground

Stationsplein Enschede – Fase 1

FONO DJ Booth, WannaSwing schommels, COLORPATH

PLANETART Medialab heeft een ambitieus plan ontwikkeld om het Stationsplein in Enschede opnieuw in te richten. In samenwerking met 100%FAT, Concordia en de gemeente Enschede is recent fase 1 opgeleverd.

De eerste fase van de Urban Playground op Stationsplein Enschede betreft de installatie van twee interactieve muziekinstallaties, namelijk vier WannaPlay schommels en de FONO DJ Booth van Yalp, een interactief DJ speeltoestel waar je ook met je smartfoon muziek kan afspelen. Bijzonder is dat de twee interactieve installaties worden verbonden via een audiolink die het geluid van de DJ (na een korte opwarmfase) doorstuurt naar de schommels. De beweging van de schommels wordt daarna gebruikt om op vier kanalen verschillende effecten en filters aan te sturen.

Naast de speeltoestellen wordt in deze fase een schildering aangebracht, een grote mural op de ondergrond als kleurrijk COLORPATH, een route die de wandelaar vanuit station NS wil verleiden het plein te betreden en door te lopen naar het centrum. De COLORPATH is een ontwerp van ViaOral, en bestaat uit diverse gekleurde cirkels en patronen die met elkaar zijn verbonden. Een visuele verwijzing naar elektronische circuitboards, moleculaire structuren en astronomische modellen, als een context voor de voorgenomen wetenschappelijke en en technologische toepassingen en evenementen op het plein.