FATplayer – de mediaplayer die alles kan

Aanleiding voor de ontwikkeling van dit stukje software/hardware was een opdracht voor Urenco Almelo. Zij wilden hun klanten graag een mooie rondleiding geven die prikkelender was dan slechts een rondgang langs gangen waar weinig te zien is. Ons idee was om de bezoekers doorkijkjes te geven door muren waar je normaal gezien niet achter mag kijken. Daarnaast zouden we met pijlen, titels en teksten het geheel duidelijker en informatiever maken.

Technisch gezien betekende dit het plaatsen van zo’n 15 LED beamers langs de gehele tour met projecties op rolschermen, wanden, buizen en centrifuges. Om het geheel zo energiezuinig en lean mogelijk te houden bedachten we een eigen mediaplayer die meer kon dan enkel video’s afspelen. Zo moesten ook de beamers, rolschermen, LCD schermen etc. aangestuurd worden. Het geheel zou met één druk op de knop in en uitgeschakeld kunnen worden, een timerfunctie bevatten en op sommige plekken gekoppeld worden aan een touchscreen voor bediening.

Met de huidige communicatiesystemen zouden we bijvoorbeeld een apart communicatienetwerk voor de beamer-automatisering moeten aansluiten; aparte knoppen voor de rolschermen; en vele kabelbundels zouden door de gehele fabriek worden gelegd. Verschillende communicatieschermen zoals in de reguliere AV-sector gebruikt worden zijn enerzijds kostbaar; maar ook gewoonweg overbodig en niet mooi. Wie wil er zoveel kabels en bedieningspanelen zien?

Speciaal voor dit project ontwikkelden we daarom in samenwerking met Fooworks een open source mediaplayer die alle benodigde functionaliteit bundelt in een kastje van slechts 15x10x4cm. De FATplayer was geboren. Het kleine bakje evenaart de mogelijkheden van een groot showcontrol systeem waar een aparte wandkast voor nodig is. De FATplayer is zeer energiezuinig en ook zeer eenvoudig te installeren. Er is enkel stroom en een netwerkkabel nodig tussen alle apparaten, de rest gaat vanzelf.De afgelopen jaren hebben we de FATplayer bij verschillende andere projecten ingezet, waaronder bij de reizende expositie “Stille Revolutie” en de Grolsch beleving in café de Lange Gang in Groenlo. Onlangs hebben we ook het nieuwe auditorium in de MuseumFabriek (voormalig TwentseWelle) voorzien van een mooie dubbele audiovisuele opstelling. Voor grote en kleine groepen zijn er twee opstellingen bedacht waarbij onze FATplayers ervoor zorgen dat met een druk op het touchpaneel de juiste beamer aangaat, het rolscherm naar beneden gaat, en nog mooier, de hele audiosetup automatisch schakelt van stereo in lengterichting naar stereo in de breedterichting. Voor dat laatste kunststukje hebben we de zoveelste extra functie toegevoegd aan de FATplayer, namelijk om te communiceren met een Yamaha Matrix Audio Processor.

Ondertussen kunnen we ook Philips Hue lampen en andere RGB LED systemen aansturen, waardoor onze FATplayer uitermate geschikt is geworden als totaaloplossing voor expositiesruimtes, auditoria en zeker ook experience centers. Wil je meer weten, mail of bel ons voor een afspraak. We zullen ook binnenkort de FATplayer code de ether in slingeren via Gitlab.

Technische specificaties en gebruikte technieken:

  • Projection Mapping voor projecties op buizen en centrifuges
  • PJ-Link protocol voor communicatie beamers
  • Connectie met Somfy remote voor controle rolscherm
  • NodeJS als basis voor FATplayer software
  • Raspberry Pi als basis voor FATplayer hardware
  • Code is binnenkort terug te vinden op GitLab, free for non commercial use (we gaan de exacte licence nog even uitzoeken)